Topadvocaat Jef Vermassen: “Waarschijnlijk gaat dat de oorzaak zijn waarom de moeder haar drie kinderen en zichzelf om het leven bracht”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De 30-jarige Bieke W. uit Varsenare had alles om gelukkig te zijn. Een deftige job, een nieuwbouwwoning en drie schatten van kinderen. En toch doodde ze vorige nacht haar drie kinderen. Het jongste was nog geen 3 maanden oud, het oudste vier jaar.

Iedereen dacht dat Bieke gelukkig was, maar niets was minder waar. Al is het onduidelijk waarom ze de wanhoopsdaad pleegde. Advocaat Jef Vermassen onderzocht alle levensdelicten tussen 1984 en 2001 in Vlaanderen. In totaal onderzocht hij 1.272 feiten. 

Er vonden 71 delicten plaats waarbij één of meerdere kinderen het leven lieten. “In 19 van de 71 gevallen doodde één van hun ouders hun kind(eren) om erna zelfmoord te plegen”, licht Vermassen toe in Het Laatste Nieuws. “De moeder was daarbij 16 keer verantwoordelijk voor het ‘partiële’ gezinsdrama. De cijfers tonen aan dat in het algemeen mannen eerder iemand doden dan vrouwen.”

Vermassen denkt ook te weten wat de vrouw bezielde om haar drie kinderen te vermoorden. “Hen vermoorden uit haat of uit wraak komt gelukkig maar heel zelden voor”, gaat de topadvocaat verder. Volgens hem ligt een depressie meestal aan de basis. In dit geval zou het om een postnatale depressie kunnen gaan.

“Ze zitten in een zwarte tunnel en het enige licht aan het einde van de tunnel is de dood. Opvallend is dat zulke ouders dan in twee fases redeneren. Eerst willen ze uit het leven stappen. Daarna denken ze dat ze grote lafaards zijn als ze hun kinderen - die ze heel graag zien - achterlaten. En dus denken ze dat ze hun kinderen moeten vermoorden om hen te verlossen uit een wereld die voor de moeder onleefbaar is.”