VTM

Actrice Nora Tilley (Familie en 'De Collega's) is ongeneeslijk ziek

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Nora Tilley lijdt aan de spierziekte ALS. Dat heeft ze zelf bekendgemaakt in Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal. De actrice is bekend van onder meer 'Familie', waar ze Claire speelde, en in een verder verleden van 'De Collega's.

Voor ALS bestaat geen enkele behandeling. "Het kan zijn dat het binnen een jaar afgelopen is met mij, maar het kan ook zijn dat de ziekte stabiliseert. Ik heb nu het gevoel dat mijn benen hetzelfde blijven. Alhoewel, mijn jongste kleindochter Louise zegt dat het erger wordt. En de waarheid komt vaak uit een kindermond", vertelt Nora in Dag Allemaal.

"Uiteindelijk ben ik in het universitair ziekenhuis in Leuven terechtgekomen en al onmiddellijk opperde de prof twee mogelijkheden. De eerste was dat het van mijn rug en mijn nek kwam en in dat geval zouden het twee operaties worden. De tweede was een hele uitleg die zeer wetenschappelijk klonk en waar ik weinig van begreep." 

DODELIJK
"Toen vroeg ik: ‘En wat als het dat tweede is? Een operatie? Chemo? Medicatie?’ ‘Nee’, zei ze. ‘Er bestaat geen remedie.’ ‘Ah, dat gaat dus vanzelf over’, besloot ik. ‘Nee.’ ‘Moet ik dan de rest van mijn leven zo blijven voortsukkelen?’ ‘Nee, het gaat erger worden.’ ‘Is het dodelijk?’ ‘Ja.’ Maar zekerheid zouden we pas hebben na een hele rist nieuwe onderzoeken.’ ‘Eens in de auto keken mijn man Jean-Pierre en ik mekaar aan en zeiden: ‘Moeten we ons nu voorbereiden op het ergste?’ We zijn beginnen te huilen, hoopten nog dat het anders zou uitdraaien, maar diep in ons binnenste wisten we dat we ons vonnis hadden gekregen."