Gentse politie agressief tegen bedelaarster: "Ze was in shock en zat te huilen van angst"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Gents burgemeester Daniël Termont (Sp.a) heeft een onderzoek bevolen naar een voorval dat vorige week vrijdag gebeurde. Het incident gebeurde op de hoek van de Mageleinstraat en het Sint-Baafsplein.

Vrijdagmiddag tussen 12 en 13 uur zat er daar een bedelende vrouw. “Een dakloze vrouw van om en bij de zeventig jaar oud en haar zoon zaten voor mijn winkel te bedelen”, zegt ooggetuige Salah-Edine Ouail van kranten- en souvenirwinkel Paparazzi aan Het Nieuwsblad. Ik wilde haar helpen en contacteerde de straathoekwerkers.” Die kwamen ter plaatse en namen de zoon mee naar de sociale dienst om hem wegwijs te maken.

POLITIE
Maar intussen stopte er ook een patrouille van de politie. “Die vrouw zat rustig tegen mijn winkel, in mijn eigen terraszone waarvoor ik betaal”, zegt Ouail. “Ze had geen kinderen bij zich, geen dieren en viel niemand lastig, maar toch moest ze vertrekken van de agenten. Ik ben met de agenten in discussie gegaan en zei dat de vrouw op mijn terrein mocht blijven zitten.”

BEDELEN
In Gent is passief bedelen toegestaan op voorwaarde dat er geen kinderen en dieren bij betrokken zijn. “Volgens onze informatie versperde de vrouw de doorgang voor voetgangers”, klinkt het bij de politie. “Voorbijgangers moesten daardoor op de rijweg lopen, wat gevaarlijk is met de voorbijrijdende trams en bussen.”

"IN SHOCK"
Nadat de politie weg was, ging de vrouw opnieuw op haar plaats zitten. “Maar enkele minuten later stond de politie er terug en waren ze bijzonder grof en agressief jegens die vrouw. Ze was in shock en zat te huilen van angst. Toen ik opnieuw tussenbeide kwam, kreeg ik te horen dat ze mij een boete zouden geven omdat ik hun gezag aan het ondermijnen was.”

"KAN NIET DOOR DE BEUGEL"
Ouail was gechoqueerd door de feiten en contacteerde de Stad om zijn beklag te doen. “Ik ben een ondernemer, maar ik ben ook begaan met mensen die het moeilijk hebben. Dit kon echt niet door de beugel. De vrouw zat tegen mijn winkel op de stoep en stoorde niemand.”

ONDERZOEK
Gents burgemeester Daniël Termont (Sp.a) heeft een onderzoek bevolen. “Daaruit zal moeten blijken wat er precies gebeurde”, luidt het.

Tags gent