Theo Francken alweer zwaar onder vuur: "Dit is gênant voor België"

bron: De Standaard
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Andrew Stroehlein van Human Rights haalt zwaar uit naar Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Hij plaatst Francken in het rijtje van enkele extreem-rechtse populisten.

"De geschiedenis herhaalt zich natuurlijk niet, maar we weten dat wanneer minderheden gedemoniseerd worden voor politiek gewin, zware mensenrechtenschendingen dan niet veraf zijn. De Hongaarse premier Viktor Orban begon ook vooral met angst zaaien, maar ondertussen krijgen migranten in Hongaarse transitcentra geen eten meer ( DS 23 augustus). Je ziet dezelfde technieken bij Le Pen in Frankrijk, Wilders in Nederland en Salvini in Italië. Ze spelen hetzelfde spel. Ik plaats Francken in hetzelfde rijtje, absoluut. Zonder enige twijfel", aldus Stroehlein in De Standaard.

"Misschien heeft Francken ook een andere kant, zo veel te beter, maar ik zie hem vooral dooremmeren over problemen met migratie en moslims. Kijk hoe hij reageert op mijn kritiek: door mensenrechtenorganisaties te bespotten. Omdat wij de rechten van alle mensen verdedigen - en dus ook die van irreguliere migranten - noemt hij ons “links”. Dat is totale onzin."

"Als hij echt problemen wil signaleren, moet hij dat doen met officiële cijfers"

Stroehlein had al eens zwaar uitgehaald naar Francken. "De staatssecretaris had mij aangevallen op Twitter en de mensenrechten bespot. Ik werk voor Human Rights Watch, wij schrijven geregeld over politici die over de schreef gaan. Het zou vreemd zijn als ik zou zwijgen over een staatssecretaris van het land waar ik al zo lang woon. Daarom zette ik de schandalen rond Francken nog eens op een rijtje", vertelt hij.

"Veel mensen - zeker in het buitenland - weten niet wat hij allemaal verkondigt op sociale media. Wel, dat zijn bijvoorbeeld leugens over moslims en migranten. Geregeld verspreidt hij berichten van slecht geïnformeerde en anonieme bronnen. Dat is vreemd voor een vertegenwoordiger van de Belgische overheid. Als hij echte problemen wil signaleren, dan moet hij dat doen met officiële cijfers en betrouwbare bronnen. Dit is gênant voor België."