Theo Francken komt met slecht nieuws: "Dit is een zeer groot probleem"

bron: Ter Zake
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het probleem van de transmigranten is niet zomaar op te lossen. Dat heeft Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd in Ter Zake. Begin deze maand had hij nog gezegd dat, moest hij burgemeester van Brussel zijn, het probleem van de transmigranten in het Maximiliaanpark "op twee weken tijd" zou oplossen.

Francken geeft nu zelf toe dat er "op korte termijn geen oplossingen zijn". "We moeten de buitengrenzen sluiten zodat de illegale migratiestroom stopt. Maar er zijn 700.000 mensen binnengekomen in Italië. Die stromen stilaan door naar Noord- en West-Europa. Heel veel van hen willen verder naar het Verenigd Koninkrijk", aldus de Staatssecretaris.

Vooral als de transmigranten uit Eritrea komen, is er een probleem. Van dat land mag hij niet uitwijzen. “Dat is een zeer groot probleem”, aldus Francken. “Op korte termijn is dit probleem onoplosbaar. We hebben er veel te veel binnengelaten. Wij gaan dag per dag vechten, maar wondermiddelen zijn er niet.”

MAXIMILIAANPARK
Aan het Maximiliaanpark kan iets gedaan worden, stelt Francken. “Als de de burgemeester van Brussel (...) effectief iets aan het probleem van het Maximiliaanpark wil doen, dan zijn wij bereid. Hij kan op ons rekenen, maar de politieke wil ontbreekt. Omdat het een politiek spel is, omdat ze dat niet willen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik zal maximaal opsluiten en terugsturen, zoveel we kunnen. Maar Eritreeërs terugsturen kan jammer genoeg niet.”