Martinez over Rode Duivels: "De kleedkamer was in complete shock"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Roberto Martinez komt in Het Laatste Nieuws nog eens terug op de uitschakeling van de Rode Duivels tijdens het WK tegen Frankrijk. Met 1-0 gingen de Belgen onderuit: een pijnlijke uitschakeling, zo vlak voor de finale.

"We zijn op een tegenstander gestuit die met een wonde liep sinds hun verloren EK-finale in eigen land. Frankrijk gaf ons een groot compliment door zó defensief te spelen zodra wij aan de bal waren. Dat had ik enerzijds verwacht, vandaar de keuze voor Moussa (Dembélé, red.), om zo met extra veel balbezit Frankrijk uit hun posities te lokken. Maar wat mij wél verraste, is de toewijding waarmee de Franse spelers hun defensieve taken uitvoerden", vertelt Martinez.

"Griezmann en Giroud verdedigden zó laag mee, tot zelfs in de zone van onze verdedigende middenvelders, terwijl Pogba mandekking speelde op Fellaini en op die manier veelal een derde centrale verdediger werd. Al dat talent dat zóveel energie stopte in het defensieve plan, is enkel te verklaren vanuit de pijn om de verloren EK-finale - het kan niet anders."

"Ik vind ook niet dat je kunt stellen dat we die wedstrijd verlóren hebben - als je begrijpt wat ik bedoel. Zij waren niet beter. We zijn geklopt door een corner. Bestuursmensen van FC Barcelona vertelden mij achteraf: 'Umtiti heeft bij ons nog nooit gescoord aan de eerste paal. We hebben hem bij een hoekschop nog nooit zien lopen in de eerste zone.' Tja..."

Martinez focuste nadien echter al meteen aan plek 3. "Nog óp het veld dacht ik meteen aan de wedstrijd om het brons. Ik hoefde maar naar de gezichten van mijn spelers te kijken om te beseffen hoé groot de ontgoocheling was. Je kunt als coach dat verdriet niet stimuleren door zélf als een geslagen hond voor de groep te staan - op zo een moment moet je, hoe lastig ook, de spelers meteen een nieuwe uitdaging aanreiken. Ik zie het beeld nog zó voor mij... - de kleedkamer was in shock. Complete verslagenheid."

"Je moet weten dat de groep echt is gaan geloven in de wereldtitel - tijdens de voorbereiding in Tubeke al. Voor ik naar de persconferentie stapte, vertelde ik: 'We zijn naar hier gekomen om zeven wedstrijden te spelen. Welnu, die zevende is niet minder belangrijk dan de zes voorafgaande. Hoe vaak zullen jullie nog voor een medaille spelen?'"