Mazelen in opmars, ernstige waarschuwing voor jonge ouders: "Dit moet je doen"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De mazelen zijn aan een felle opmars bezig in Europa. Ook in Vlaanderen moeten we extra waakzaam zijn. Dat zegt dr. Geert Top van het Agentschap Zorg & Gezondheid. Er zijn nu al 41.000 besmettingen in Europa en dat is het grootste aantal sinds 2010.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde eerder al voor de opmars van de mazelen, ooit een bijna vergeten ziekte bij ons." Bijna vergeten maar zeker niet onschuldig”, zegt Geert Top in Het Nieuwsblad. “Het virus is zeer besmettelijk én het kan dodelijk zijn.” De kans op over­lijden is één op de duizend. “Toch kan één geval ook fataal ­aflopen. Dat risico is er bij elke besmetting.”

Symptonen van mazelen zijn rode vlekjes. Het is besmettelijk en wie besmet geraakt, is twee weken ziek. Het virus wordt overgedragen door hoesten of niezen, of via contact met besmette handen of deurklinken. Meestal verloopt de ziekte zonder ernstige complicaties, maar een bijkomende infectie op de longen of zelfs een hersenvliesontsteking is niet onmogelijk.

Inenten

“De boodschap aan jonge ouders is duidelijk”, zegt Top. “Zorg dat het hele gezin correct gevac­cineerd is.”  Bij kinderen gebeurt dat eerst op twaalf maanden via Kind&Gezin en nadien op 10 of 11 jaar via het CLB. “Maar als je naar een probleemland reist, is het raadzaam de inentingen te vervroegen. Een eerste prik kan vanaf zes maanden, en de tweede dosis - nodig voor optimale bescherming - kan ook vóór het vijfde leerjaar.”

Tags geert top