Chiromeisje (15) staat in Luik, oog in oog met grommende wolf: "Niet ongevaarlijk"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Archieffoto (Pixabay)
In de Hoge Venen, in de provincie Luik, is een derde wolf gespot. Het is de eerste wolf in Wallonië.

“Dit is het eerste duidelijke bewijs van de aanwezigheid van een wolf in Wallonië”, zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt. “Als het over hetzelfde dier gaat, dan zou die wolf zich daar al minstens anderhalve maand geleden gevestigd hebben. Tel daarbij de vestiging van het wolvenpaar in Limburg, en we kunnen wellicht spreken van de Belgische terugkeer van de wolf.”

CHIROMEISJE
Een 15-jarig chiromeisje maakte in de nacht van 22 op 23 juli al kennis met de wolf tijdens een dropping. Ze stond naar eigen zeggen plots oog in oog met het dier. “Het meisje zei dat ze voorop liep om het juiste pad te zoeken”, vertelt Jan Loos, van Landschap vzw en Meldpunt Wolven, aan Het Nieuwsblad. Plots keek ze in de gele ogen van een groot dier. Ze stond, op een afstand van zo’n 10 à 15 meter, oog ig oog met de wolf. Het dier keek haar aan en gromde, maar deed verder niets. Nadat ze het dier voor een tweede keer bescheen en het opnieuw gromde, besloot ze het toch maar op een lopen te zetten.”

GEEN ZEKERHEID
Het is een schrikwekkend verhaal. “Of Celine - zo heet het chiromeisje - echt een wolf voor zich had, zullen we nooit weten”, benadrukt Loos. “Maar zeker is wel dat ze met haar zaklamp in de ogen van een groot, grommend dier heeft geschenen.”

NIET ONGEVAARLIJK
Volgens Loos is een ontmoeting met een wolf niet ongevaarlijk. “Een situatie als die van het chiromeisje is natuurlijk nooit volledig ongevaarlijk. Maar zoiets komt zo goed als nooit voor. Bovendien zal de wolf zelf ook ondersteboven geweest zijn van de ontmoeting en het nadien snel op een lopen gezet hebben. De dieren hebben het niet voor lawaai en al zeker niet voor mensen.”

Tags luik chiro