'De komende jaren nog meer snikhete zomers, overstromingen en daar blijft het niet bij'

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
We hebben een warme zomer achter de rug. De verwachting is overigens dat we de komende jaren steeds meer extremen gaan krijgen.

Dat het weer bij ons warmer is, heeft volgens een nieuw onderzoek alles te maken met dat het noordpoolgebied twee tot vier keer sneller opwarmt dan de rest van de aarde. Dat heeft een rechtstreeks gevolg op het weer in ons land, schrijft Het Laatste Nieuws.

Dat was deze zomer ook merkbaar. We hadden twee hittegolven op korte tijd. Doordat het noordpoolgebied twee tot vier keer sneller opwarmt dan de aarde. Het resultaat is dat de straalstroom (een sterke wind die op zo’n 10 kilometer waait, nvdr) vertraagt. Een tragere straalstroom verliest zijn invloed op het weer en dat werkt dan weer extremen in de hand.

Het laat toe dat een bepaald weertype langer boven bepaalde regio’s blijft hangen. Het heeft vooral gevolgen voor gematigde gebieden als de Verenigde Staten, China, maar ook Europa. “Wat we deze zomer gezien hebben, zal zich doorzetten”, zegt klimaatwetenschapper en coauteur van de studie Dimi Coumou. “Lange warme zomers klinken misschien niet zo slecht, maar ze vormen een groot klimaatrisico”, besluit Coumou.

In ons land zou dat betekenen dat we nog meer periodes gaan kennen van extreme droogte. Dat snikhete zomers geen uitzondering meer zijn, net als bosbranden. De komende jaren krijgen we allicht ook te maken met overvloedige regen en overstromingen.

Tags vlaanderen