Wetenschappers ontdekken wat er met je lichaam gebeurd als je sterft: Alles eindigt met een laatste vreugdevuur

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Drie wetenschappelijke teams - die eigenlijk geen onderzoek deden naar de dood - registreerden het levenseinde met de modernste technieken. Beetje bij beetje konden ze zich een idee vormen van wat er met je lichaam gebeurt na je dood.

Na de dood zijn er nog een aantal cellen actief. Sterker nog: ze zijn veel langer actief dan gedacht, ontdekten wetenschappers aan de Washington University in Seattle. In Het Laatste Nieuws staat te lezen wat ze nog meer ontdekten.

In de meeste cellen stopt de genactiviteit ongeveer een maand na de dood. Maar sommige cellen houden het tot vier keer zolang vol. Het lijkt erop dat die cellen zich proberen te verdedigen tegen het onvermijdelijke.

VREUGDEVUUR
Er zijn dan ook genen die plots ‘tot leven komen’. Namelijk die genen die ooit de ontwikkeling van de foetus gestuurd hebben en nadien uitgeschakeld werden. Wanneer de zuurstof in het organisme schaars wordt, activeren zich genen die iets aan dat probleem proberen te doen. Uiteraard tevergeefs.

Ook genen die vaak actief zijn bij patiënten met kanker manifesteren zich nog na de dood. Net als - in een later stadium - genen die de oprukkende bacteriën (uit de darmen) te lijf moeten gaan.

Maar aangezien er een tekort is aan zuurstof, verliezen ze de strijd. Er zijn ook cellen die zelfmoord plegen of anderen die ontploffen. Uiteindelijk vallen alle functies in het lichaam stil. Daarna is er een laatste vreugdevuur.

Tags dood