Twee zwarte vrouwen met de haren getrokken, geslagen en geschopt op Pukkelpop: “Ik heb het hele optreden van Kendrick Lamar zitten huilen”

bron: VTM-Nieuws/Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Afgelopen zaterdag was er een ernstig racistisch incident tijdens Pukkelpop. Dat nieuws raakte vandaag bekend.

Twee zwarte vrouwen vertellen op de sociale media dat ze geschopt en geduwd werden. Er werden ook drankjes naar hen gegooid en er werd ook aan hun haren getrokken.

Er zijn ook beelden op Instagram te zien van een groepje jongeren die racistische koorzangen brengen. Daarbij zongen ze onder meer: “Handjes klappen, de Congo is van ons.”

"DE HEL"
Het incident deed zich voor toen de twee zwarte vrouwen aan het hoofdpodium naar Kendrick Lamar wilde gaan kijken. “We probeerden dichter te geraken omdat ik en mijn zus anders niks zouden zien. Er was plaats genoeg. Maar vanaf toen barstte het echt los en die racisten lieten ons echt niet gerust. Iemand begon te zingen ‘Congo is van ons’ en deed Hitler-tekens naar ons, waar ik echt geen woorden voor heb. Ik begon me te ergeren en probeerde naar voor te geraken, toen een oudere man ons terug naar achter duwde en schopte”, getuigt één van de vrouwen.

NIGGA
“Iedereen liep daar maar wat in het wilde weg ‘nigga’ te roepen. De meesten kenden zijn nummers gewoon niet. De security bleef ons maar controleren, het was echt een zootje. Ik was emotioneel kapot. Ik heb de hele set gehuild. Ik voelde de slechte sfeer rond mij, wilde gewoon verdwijnen.”

KLACHT
Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, bevestigde dat ze een melding hebben gekregen. De organisatie van Pukkelpop is geschokt door het voorval. Ze reageerden via een persbericht.

"ZOIETS IS VERWERPELIJK"
"We zijn absoluut verbolgen over het incident dat zich afspeelde tijdens het optreden van Kendrick Lamar”, schrijft de Pukkelpoporganisatie. “Pukkelpop is een festival waar iedereen welkom is, ongeacht het geslacht, de taal, politieke overtuiging, raciale of etnische oorsprong, religie of levensbeschouwing, handicap, beperking, leeftijd of seksuele gerichtheid. Wij verwerpen elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag!”

“We zullen dit voorval verder onderzoeken en bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn. Dit tolereren we niet, zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop!”

Tags pukkelpop