In Kruibeke gaat politie niet meer op zoek naar transmigranten: "Dat is toch zinloos in dit land"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
In Kruibeke staakt men de jacht op transmigranten. De politiediensten rukken er enkel nog maar uit als burgers incidenten melden.

Enkel uitrukken bij incidenten als burgers dit melden is de nieuwe richtlijn die de agenten in Kruibeke hebben gekregen van hun korpschef Wim Pieteraerens. De maatregel komt er in overleg met het politiecollege en de burgemeester.

In Kruibeke zal men de gelukzoekers dus niet meer atctief opsporen. "Anderhalf jaar lang hebben we in de strijd tegen de problematiek van transmigranten heel doelbewust gezocht naar de mensen die zich hier in Kruibeke verborgen om 's avonds op de parking langs de E17 stiekem in een vrachtwagen te kruipen", luidt het in Het Laatste Nieuws. "In onze cellen zaten gemiddeld vijf tot twintig transmigranten."

Maar dat zorgde ook allemaal voor extra werk. Je moet die mensen ondervragen, bewaken, vingerafdrukken nemen, eten geven en zelfs sommigen helpen douchen. "In bijna 100 procent van de gevallen beslist de Dienst Vreemdelingenzaken om die mensen onmiddellijk vrij te laten. Ze krijgen dan een briefje waarop staat dat ze het land moeten verlaten. Gevolg: 's anderendaags staan ze opnieuw voor onze neus." 

De korpschef zegt ook dat het andere werk in gevaar kwam, zoals bijvoorbeeld het niet direct kunnen uitrukken voor een inbraak. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-NA) zegt dat hij die frustraties begrijpt, maar benadrukt ook wel dat het belangrijk blijft om transmigranten actief te blijven opsporen en controleren "Smokkelbendes kiezen wel degelijk voor andere routes als ze voelen dat de politie hen op de huid zit", zegt zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck.