Staatsveiligheid maakt zich ernstige zorgen om nieuw fenomeen in ons land: "Aanslagen zijn niet uit te sluiten"

bron: Het Laatste Nieuws/Sudpresse
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De Belgische Staatsveiligheid heeft een nieuw onrustwekkend fenomeen in ons land ontdekt. Het waarschuwt voor extreemrechtse burgerwachten die patrouilleren in steden en gemeenten.

Sinds de aanslagen in Parijs en Brussel in 2015 en 2016, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat het aantal fors is toegenomen. Hij deed die uitspraak als antwoord op een parlmentaire vraag.

“De Staatsveiligheid schat dat er in ons land meerdere tientallen extreemrechtse activisten klaar staan om geweld te gebruiken of om de wet te overtreden op basis van hun ideologie”, zo citeert Het Laatste Nieuws de minister van Justitie bij Sudpresse.

De Staatsveiligheid houdt boodschappen op de sociale media in het oog, maar bijvoorbeeld ook racistische incidenten tegen asielcentra enzo. "En zelfs aanslagen vallen niet uit te sluiten", zegt een ongeruste Geens.

De extreemrechtse activisten zijn niet enkel in steden als Antwerpen, Brussel, Gent, Mechelen en Charleroi actief, maar ook in “landelijke gebieden in Oost- en West-Vlaanderen, Limburg, Luik en Brussel”, klinkt het nog bij Sudpresse. 

De Staatsveilgheid maakt zich ook nog zorgen om de extreemrechtste burgerwachten die patrouilleren door de straten. Ze doen dit naar eigen zeggen "om de burgers te beschermen". Die burgerwachten zijn ontstaan na oproepen zich te wapenen tegen "de steeds meer groeiende Islam." Geens haalt als voorbeeld aan, een aanval van de extreemrechtse Franstalige partij Nation op een Poolse dakloze in Brussel.