Sofie uit Scherpenheuvel wil varkentje van de dood redden maar wordt door politie opgesloten in de cel: “Daarna hebben ze mijn meisje gedood”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Facebook
Gistervoormiddag vloog een trucker uit de bocht in Lubbeek. De truck was op weg naar het slachthuis.

Veertig varkens overleefden de klap niet. De andere 160 varkens vluchtte alle richtingen uit. Een dierenarts kwam ter plaatse om hen te keuren of ze eventueel nog geslacht konden worden.

Sofie Weckx (23) uit Scherpenheuvel studeert voor dierenarts en was in de buurt. Ze is medeoprichter van vzw Forrest & Friends uit Kaggevinne, een organisatie die zich vooral toelegt op de opvang van dieren uit de vleesindustrie en herplaatsing van hangbuikvarkens.

“We hadden van het ongeluk gehoord en hadden een van onze vrijwilligers al naar daar gestuurd om te horen of er eventueel mogelijkheden waren”, doet Sofie haar verhaal aan Het laatste Nieuws. 

“Daar had de dierenarts gezegd dat hij eventueel met de boer wilde gaan babbelen opdat wij de varkens die niet meer recht konden, mochten meenemen. Toen zijn wij met de trailer vertrokken om daar eventueel enkele varkens mee te nemen opdat die bij ons dan gewoon mochten oud worden. Daar aangekomen heb ik mij gewoon bij zo’n varken gezet dat niet meer recht kon, gewoon om het wat schaduw te geven, wat water te geven.”

“Er waren zeker varkens bij die vermoedelijk breuken hadden, die op drie poten liepen en zo. Maar ik heb ook een heel aantal varkens gezien die duidelijk aan hittestress leden. Die lagen op de grond, die waren aan het puffen. Wanneer je met water langskwam, stonden ze direct klaar om te drinken, dus in zo’n situatie was het nog niet te beoordelen of ze echt hittestress hadden of daarbovenop ook breuken. Maar dan hadden we ze perfect kunnen meenemen om thuis te zien of het eventueel nog te genezen was. Als het alleen hittestress was, dan was het helemaal geen probleem. Dan moesten we thuis gewoon zien dat ze op een koele plaats gelegd werden, dat ze drinken kregen en dat ze verzorgd werden. En dan ging dat zeker goedkomen.”

Maar Sofie mocht van de dierenarts geen varkens meer naar opvanghuis nemen. Ze besefte ook dat het varken waar zich bij had gelegen, zou sterven. “Dat diertje was nog geen zes maanden oud”, gaat Sofie verder. 

IN DE BOEIEN GESLAGEN
“Plots kwam de agente aan mijn arm trekken en brulde in mijn oor dat ik weg moest gaan. Ik bleef voor de meid zitten en zei, telkens opnieuw, dat ik de dierenarts wilde spreken. Na nog geen minuut was ze haar geduld al verloren en vlogen twee agenten op mij om mij handboeien aan te doen. Totaal niet nodig, naar mijn idee, gezien ik me geen seconde verzette tegen de handboeien, ik wilde gewoon bij het varken blijven en de dierenarts spreken, meer niet.”

In de combi kreeg Sofie heel wat verwijten van de agenten. “Ze vroegen wat ik zou doen later wanneer ik een dier zag dat pijn had en ongeneeslijk ziek was, waarop mijn antwoord natuurlijk was: euthanasie, uiteraard, ik ben absoluut niet tegen euthanasie. Maar die dieren leden aan hittestress, dus ik kon op dat moment niet beoordelen of ze ongeneeslijk ziek waren. En dan kreeg ik nog naar mijn hoofd dat ik de dierenarts een prutser had genoemd, wat ik totaal ook niet heb gezegd. De dierenarts heeft gewoon zijn job gedaan, dat besef ik ook wel. Maar het ging er mij gewoon om dat die dieren waarschijnlijk nog konden geholpen worden.”

DOOD
Het varkentje waar Sofie bijzat, werd uiteindelijk gedood. “Nadat ze mij in de combi hadden geplaatst en mij naar de cel brachten, hebben ze mijn meisje gedood”, zegt ze op Facebook. “Mijn varkentje, mijn lieve meid, ik noem jou Fleur, zodat je niet als een nummertje bent gestorven! Fleur, jouw leven was te kort en te gruwelijk.”