Moslimavrouw weigert om man hand te schudden en krijgt daar nu een schadevergoeding van bijna 4000 euro voor

bron: Kranten
door: PMN
Een Zweedse moslima heeft van de rechter een schadevergoeding gekregen van 3.800 euro. Ze krijgt die om een opvallende reden.

De vrouw had een sollicitatiegesprek maar weigerde om religieuze redenen de hand te schudden van een man. De 24-jarige Farah Alhajeh solliciteerde als vertaler toen ze de hand weigerde van de man die het sollicitatiegesprek voerde. Bij wijze van begroeting wreef ze met haar hand over haar hart.

Het bedrijf besloot daarom de sollicatie stop te zetten omdat het bedrijf geen onderscheid wil maken tussen man en vrouw. De rechter volgt die redenering niet en zegt dat er sprake is van discriminatie. Het bedrijf moet daar om een schadevergoeding van 3800 euro aan de vrouw betalen.

De rechter zegt dat het bedrijf het recht heeft om geen ondersheid te maken tussen mannen en vrouwen, maar dat wil volgens hem niet zeggen dat de handschudden de enige manier is. Een dergelijke groet als norm stellen is volgens de rechter in het nadeel van moslims.

Farah laat aan BBC dat ze blij is met het vonnis. N-VA- voorzitter Bart De Wever is dat iets minder. "Emancipatie in een verlichte samenleving mag voorop staan. Er bestaat geen subjectief recht om daar actief tegen in te gaan in de publieke cultuur. Dit soort rechtspraak werkt zeer ontwrichtend", reageert De Wever op Twitter.