Nu ook ongerustheid in ons land: Bij brug in Gentbrugge vallen er brokstukken naar beneden

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
In ons land hopen we dat we een drama zoals in Genua nooit moeten meemaken. Daar stortte een deel van de Morandi-brug in.

Bij de ramp kwamen meer dan 30 mensen om het leven. Dat aantal kan de komende tijd nog oplopen. Maar ook in ons land staan er enkele viaducten.

Het verschil met de Morandi-brug in Genua is dat de viaducten in ons land, zoals in Vilvoorde of Gentbrugge, niet gedragen worden door kabels aan pylonen. De overspanningen zijn kort en het wegdek rust op betonnen pijlers. Helemaal risicoloos is dat niet. 

BROKSTUKKEN
Van het viaduct in Gentbrugge komen regelmatig brokstukken naar beneden. “Dat komt doordat de wapening in het beton gaat roesten”, zegt Guido De Roeck, professor emeritus burgerlijke bouwkunde van de KU Leuven aan Het Nieuwsblad.

“Maar een brug zal daardoor niet plots bezwijken. Bovendien worden onze bruggen grondig geïnspecteerd en waar nodig hersteld. Een dertigtal bruggen – goed een procent van alle bruggen in Vlaanderen – staat onder verhoogde waakzaamheid. Zij worden vaker dan gemiddeld gecontroleerd tot ze hersteld of vervangen worden.”

Tags gentbrugge