Medewerker KMI windt er geen doekjes om: “We maken de mensen nodeloos ongerust”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De voorbije weken was er opnieuw heel wat discussie over codes van het KMI. Zo werd vorige week nog code oranje afgekondigd terwijl we enkel een fikse regenbui kregen.

"Een code geel of oranje uitroepen is "geen exacte wetenschap", zegt Tom Elegeert, meteoroloog bij het KMI aan Het Laatste Nieuws. 

Elegeert is zich bewust van het probleem. "We durven een onweer of sneeuwbui vaker te overschatten", zegt Elegeert. "Het is beter om achteraf gezien fout te zijn dan de bevolking niet gewaarschuwd te hebben voor een potentieel gevaarlijk onweer."

"MAKEN IEDEREEN ONGERUST"
Een medewerker van het KMI denkt er het zijne van. "Code geel of oranje? Die worden soms echt te snel afgeroepen", luidt het.

De voorspellingen van het KMI worden ook belangrijker. Op basis van hun voorspellingen wordt ook beslist of het noodnummer 1722 al dan niet geactiveerd zal worden. "De gevolgen van onze voorspellingen worden steeds groter, dus de gevolgen van onze fouten worden voortdurend uitvergroot", zegt Elegeert. "Maar ik vrees dat de wetenschap nooit zal kunnen voorspellen waar en wanneer een onweer juist zal toeslaan."