Drama Genua: Italiaanse regering kondigt voor langere periode de noodtoestand af

bron: VTM-Nieuws/Het Laatste Nieuws/Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Twitter
In het Italiaanse Genua is gisteren een brug ingestort. Het dodental loopt intussen tot 42. De hulpdiensten vrezen dat het aantal slachtoffers nog fors kan stijgen.

De Italiaanse regering heeft woensdag na een bijéénkomst de noodtoestand in Italië afgekondigd. De noodtoestand blijft van kracht voor de komende 12 maanden.

De regering besliste ook om 5 miljoen euro vrij voor noodhulp. Er komt ook een dag van nationale rouw, maar die datum is nog niet bekend.

Op het moment dat de brug aan het instorten was, waren er volgens autoriteiten verschillende voertuigen op en onder de brug. Dat was rond 12 uur gistermiddag. De brug is verschillende huizen gevallen. De wagens die op dat moment op het viaduct reden, vielen honderd meter naar beneden.

Er liggen nog steeds mensen onder het puin. Er zijn ook al slachtoffers levend uit het puin gehaald. Zij werden naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. Over Belgische slachtoffers is er voorlopig geen weet. Onder de slachtoffers zijn er kinderen van drie, acht, twaalf en dertien jaar. Alle dodelijke slachtoffers zijn inzittenden van wagens. Er is ook sprake van zestien gewonden, twaalf onder hen verkeren in kritieke toestand.

De vrees is dat het dodental nog fors kan oplopen. Sommige bronnen spreken zelfs van 200 slachtoffers.Het gaat om de ‘Ponte Morandi’, het viaduct van de A10-snelweg in Genua. De brug werd gebouwd in de jaren 60 en werd in 2016 nog gerenoveerd. Ze loopt over de rivier Polcevera en verbindt de wijken Sampierdarena en Cornigliano. Volgens recente berichten wist men al van in 2016 dat de brug niet veilig was.

De ravage is er enorm. De Italiaanse minister van Mobiliteit Danilo Toninelli sprak in een tweet al over een immense tragedie.

Reddingswerkers vrezen intussen dat ook de rest van de brug kan instorten. De hele omgeving rondom de brug werd uit voorzorg ontruimd.

Tags genua italië