Stad Gent loopt veel geld mis omdat het buitenlanders niet kan beboeten

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Google Maps
De stad Gent heeft al heel wat geld verloren aan buitenlandse automobilisten die een 'knip' in Gent of de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen negeren. Dat staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

In een jaar tijd zijn in Gent meer dan 49.000 auto's zonder toestemming door de 'knips' gereden. Die zijn ingevoerd bij het nieuwe circulatieplan en moeten vermijden dat doorgaand verkeer door het stadscentrum rijdt. 

In het eerste jaar leverden die voertuigen de stad Gent 2,7 miljoen euro op. Dat had zelfs nog 675.000 euro meer kunnen zijn. Buitenlandse automobilisten, goed voor zo'n 20 procent van de overtredingen, worden niet beboet. 

Dankzij de Dienst Inschrijving Voertuigen is de identiteit van iemand makkelijk te achterhalen via de nummerplaat. Bij een buitenlander is dat niet zo eenvoudig. "Het probleem is dat iedere stad andere software heeft als het over GAS-boetes gaat, en dus zelf een informaticasysteem moet ontwikkelen om buitenlandse bestuurders te kunnen beboeten", legt Gents mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) uit.

Er wordt gewerkt aan een systeem om Nederlanders en Fransen te kunnen beboeten. Dat systeem moet tegen januari 2019 op punt staan.

Tags gent