Droogtecommissie heeft nieuws na de verse regen: “Dat zou een kantelmoment kunnen zijn”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
We hebben vandaag al enkele fikse regenbuien moet trotseren. Na weken van droogte zijn die regenbuien uiteraard meer dan welkom.

Maar ondanks die buien blijven de maatregelen tegen de droogte van kracht. Het is dus nog altijd verboden om je tuin te sproeien. ”Het is positief dat er regen is”, zegt Jan D’Haene van de Vlaamse Milieumaatschappij, die woordvoerder is van de Droogtecommissie aan Het Nieuwsblad.

Het is die commissie die aan de gouverneurs zal adviseren om de richtlijnen minder strikt te maken. “Maar de regen die valt is nog niet genoeg”, gaat D’Haene verder.

POSITIEF EFFECT
“Je merkt dan wel meteen een positief effect op de vegetatie en het gras. Maar bij de waterlopen is het een trager proces. De waterstanden zijn al beter, maar een structurele verbetering is dat niet. Om goed te zijn, zou het een paar dagen moeten regenen en liefst zonder onweer.”

De Droogtecommissie gaan zijn advies ook niet veranderen. “De maatregelen blijven behouden. Het is niet omdat het een paar dagen regent, dat we genoeg reserve hebben om daarna nieuwe droogte aan te kunnen. We volgen de situatie op de voet. We voelen dat het beter gaat. Als het nog een paar dagen regent, kan er een kantelpunt komen en dan kan het advies veranderen.”

In Antwerpen is er vandaag overleg over een eventuele versoepeling van de maatregelen.