Gemeentelijk rampenplan afgekondigd na grote brand in Antwerpen: "Gevaarlijk voor de omgeving"

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Twitter
Er woedt een grote brand in de haven van Antwerpen. Dat is al zo sinds gisterenmiddag het geval.

Dat de brand al zolang woedt komt omdat hij moeilijk te blussen is. De brandweer en de civiele bescherming zijn massaal ter plaatse. "Het gaat om een smeulbrand aan het Leopolddok, midden in de haven", zegt brandweerwoordvoerster Jasmien O. aan VRTNWS.

De stof is voor de directe omgeving gevaarlijk. Er zijn ook verhoogde waarden gemeten, maar op lange termijn zou dat moeten meevallen. "We vragen aan de mensen die mogelijk last zouden hebben van de rook, om op te letten voor irritatie aan de ogen of eventuele hoest", aldus de brandweerwoordvoerster.

GEMEENTELIJK RAMPENPLAN
De politie laat weten dat het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd. Uit voorzorg werd er ook een perimeter van 2 meter aangelegd. De drukke Noorderlaan, een toegangsweg tot de haven, is afgesloten. Werknemers kunnen het terrein van de have niet op.

"Er is beslist tot een evacuatie van zeeschepen en bedrijven in een straal van 1,8 kilometer rond de plaats van het incident", aldus de Antwerpse politie. De rook van de brand kan tot ver geurhinder veroorzaken. Inwoners van Ekeren, Stabroek en Kapellen wordt aangeraden om de ramen goed gesloten te houden.

De brandweer doet er alles aan om de brand onder controle te krijgen, maar dat is niet zo makkelijk. "Het blijkt een heel moeilijk proces om de brand onder controle te krijgen. De brand is in de loop van de nacht ook opnieuw opgeflakkerd", aldus Jasmien O.

"Op dit moment is de brandweer samen met het betrokken bedrijf bezig om de brand onder controle te krijgen. Er zijn meerdere brandhaarden aanwezig in de stof zelf. Het is belangrijk dat we die volledig uiteentrekken opdat we die goed kunnen afblussen."

Tags antwerpen