Vader van 15-jarig scoutsmeisje Lola heeft geen goed nieuws: “De kans bestaat dat ze verlamd is en nog moet die autobestuurder niet naar de gevangenis”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Anderhalve week geleden werd de 15-jarige Lola in Nederland aangereden door een 85-jarige man uit Dessel. Lola was net op uitstap met de chiro. Intussen is het meisje terug in België en ligt in het UZ Gasthuisberg in Leuven.

De vader van Lola is razend op de bejaarde man.“Haar mooie leven is van haar afgenomen. Al haar dromen verwoest”, zegt papa Dieter in Het Nieuwsblad. Dat Lola nog leeft heeft ze ook te danken aan haar rugzak. Die verzachte de klap toen ze op de kofferbak terechtkwam. 

SCOUTSLEIDER
“Haar leider Ruben diende meteen na het ongeval de eerste zorgen toe, de hartmassage die haar leven heeft gered”, zegt Dieter. “Zonder Ruben had ze het niet overleefd. Hij is onze held. Al durfde hij eerst niet naar ons toe te komen. Hij voelde zich schuldig dat hij niet meer had kunnen doen. Dat er zoiets kon gebeuren, terwijl hij verantwoordelijk was. Zijn schuldgevoel is volledig onterecht. Toen ik hem zag, heb ik hem meteen een knuffel gegeven.”

JAKNIKKEN EN NEEKNIKKEN
Maandag moest Lola een belangrijke ingreep ondergaan in het ziekenhuis. De vijf bovenste wervels van Lola's ruggengraat werden aan elkaar vastgemaakt met twee staven. “De operatie ging goed en dat geeft hoop”, zegt Dieter. “Maar door die ingreep weten we wel al zeker dat nee- of jaknikken haar nooit meer zal lukken. Een verschrikkelijk besef.”

VERLAMMING
Welke andere gevolgen de operatie zal hebben, blijft afwachten. “Onze dochter heeft voorlopig geen slikreflex, wat ons veel zorgen baart. Haar armen en benen bewegen af en toe lichtjes. De dokters waarschuwen ons dat dit puur reflexmatig kan zijn. Dat de kans bestaat dat ze, ondanks die bewegingen nu, toch verlamd is. We weten het niet. Het is wachten, wachten, wachten.”

GEVANGENIS
Vader Dieter is razend op de bestuurder die zijn dochter aanreed. “De wrok tegen de autobestuurder is groot. Al weten we dat de man nu zelf ook een emotionele puinhoop is”, zegt Dieter. “Ik snap niet dat iemand van 85 jaar nog zomaar achter het stuur mag zitten. Dat hij na het ongeval door de politie naar huis is gebracht omwille van zijn hoge leeftijd, terwijl iemand jonger in de cel zou zijn moeten blijven, is al helemaal niet logisch. Rijden mocht hij nog, maar voor de cel was hij te oud?”