Hobbyist uit Ardooie krijgt flinke klap te verwerken: 64 papegaaien en 17 konijnen in beslag genomen

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Een hobbyist uit Ardooie kreeg donderdag controle van de politie. Hij moet een ferme klap verwerken.

De man kweekte papegaaien en konijnen. Donderdag kreeg hij bezoek van de politie en dierenwelzijn. De man had in totaal 64 papegaaien. Ze werden allemaal door de politie meegenomen, vernam Het Nieuwsblad. 

IN BESLAG GENOMEN
De man had geen vergunning voor de vogels en bovendien leefden ze in slechte omstandigheden. Ze werden teruggevonden in een donkere, vuile loods. De politie kon hem overtuigen om afstand te nemen van zijn dieren. In totaal gaat het om 64 papegaaien en 17 konijnen. “Van 57 vogels heeft hij vrijwillig afstand gedaan”, zegt Brigitte Borgmans van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. “Zeven andere papegaaien werden in beslag genomen.”

PAPEGAAIENOPVANG
Om de vogels weg te halen werd een beroep gedaan op Nally’s Papegaaienopvang uit Oedelem. Het is een erkend vogelopvangcentrum dat over de nodige knowhow bezit. “We hebben een heel grote opvang in een voormalige tuinbouwbedrijf”, zegt bezielster Nathalie Lycke. “Er kunnen zeker tot 1.000 papegaaien bij ons terecht.”

EDELPAPEGAAIEN
“De dieren die we meenamen zijn edelpapegaaien”, zegt Nathalie. “Vier van hen behoorden tot de A-categorie van CITES, wat wil zeggen dat ze extreem beschermd worden omdat ze met uitsterven worden bedreigd. De andere waren B-vogels, die niet met uitsterven worden bedreigd. Vijf vogels waren niet beschermd, nog vier waren niet in orde met de chip.”

De man zelf wil niet reageren op de feiten. “Het is al erg genoeg dat ik mijn dieren kwijt ben”, luidt het.

Tags ardooie