'Twee Brusselaars sluisden geld door naar IS om nieuwe aanslagen te plegen in Europa'

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Terreurorganisatie IS heeft wel degelijk nog plannen gehad om toe te slaan in Europa na de aanslagen van Parijs en Brussel. Er waren zelfs twee Brusselaars bij betrokken.

In november 2016 was er een nooit geziene samenwerking tussen de westerse veiligheidsdiensten. Die waren te weten gekomen dat er aanslagen in Europa op komst waren. De terreurcel die het bloedvergieten in Parijs en Brussel had georganiseerd - en voor een groot deel uit Belgen bestond - was dan wel opgerold, maar dezelfde opdrachtgevers bleken nog altijd een wijdvertakt netwerk te hebben.

Dat netwerkte strekte zich uit over heel Europa. Dat blijkt uit documenten die de krant Het Laatste Nieuws kon bestuderen. Er waren nog maar weinig Belgen betrokken bij de terreurcel, toch doken er nog twee Brusselaars op. Zij sluisden geld door naar IS.

Met gerichte droneaanvallen in Syrië kon de cel ontmandeld worden. Daarbij werd niet alleen het échte brein achter Brussel en Parijs om het leven gebracht, maar ook een Belgische Syriëstrijder die hem als luitenant zou hebben bijgestaan. De twee Brusselse geldkoeriers zijn opgepakt. 

Tags is