VTM

"We moeten ons vragen stellen als Tom Boonen thuiskomt met een auto van 300.000 euro"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Docent verkeerskunde Kris Peeters heeft het nieuwe speeltje van Tom Boonen onder de loep genomen. Die kwam onlangs thuis met een Porsche RS van 300.000 euro.

"Welcome home,baby", schreef Tom bij de foto van zijn nieuwe porsche eind juli. De auto kost minstens 300.000 euro.

Verkeersdeskundige Peeters zet dit aan het denken. “Mensen die het financieel heel moeilijk hebben en amper stookkosten kunnen betalen, gaan zich soms verwarmen met houtkachels. Maar die worden sinds enkele maanden geviseerd, omdat die kachels ongelooflijk vervuilend zijn", citeert Het Nieuwsblad hem. "Alternatieven (zoals vloerverwarming of pelletkachels, nvdr.) zijn heel duur en die kunnen kansarmen niet betalen. Maar we kijken hen wel scheef aan omdat ze hun steentje niet willen bijdragen aan het milieu. En wanneer ze dan toch eens een zotte uitgave doen, worden ze opnieuw scheef bekeken. Want we vinden geld een schaars goed, en dat kan je maar beter in zinvolle zaken investeren. Zeker als je het niet heel erg breed hebt”, zegt Peeters.

“Maar als Tom Boonen plots thuiskomt met een peperdure Porsche, dan stellen we ons daar geen vragen bij. We gaan er van uit dat de man daarvoor hard gewerkt heeft en staan we daar bovendien vol bewondering tegenover. Terwijl er hier nochtans ook sprake is van schaarste, maar dan op een andere manier. Het gaat hier namelijk over klimaat, milieu en energieverbruik. Zaken die elk een ‘eindig’ karakter hebben en hoog op de agenda staan in het duurzaamheidsdebat”, luidt het.

"Laat ons iedereen over dezelfde kam scheren. Want we mogen als maatschappij verwachten dat ook de rijken hun middelen meer verantwoord gaan besteden, want de aarde is eindig. Onze bronnen raken stilaan op. Al merk je dat velen vaak dezelfde reflex hebben: we stellen ons geen vragen bij een dure aankoop van pakweg een wielrenner of een profvoetballer. Want dan wordt ons al snel jaloezie verweten. Dus zwijgen we liever.”