Wie wil Romeo adopteren? Hij durft wel te bijten als je met hem aan het wandelen bent

Alleen al in het asiel van Oostende verblijven er 15 Amerikaanse Staffords. “Bijna de helft van de achtergelaten of afgestane honden in Oostende zijn staffords”, zegt Ines De Scheemaeker, dierenverzorgster in het Blauwe Kruis van de Kust aan Het Nieuwsblad.
Ines weet dat amper één op drie van de Amerikaanse Staffords bij hun eerste baasje blijft. “En wij raken ze maar zeer moeilijk kwijt." De Amerikaanse Stafford heeft de reputatie van een agressieve hond te zijn. Anderhalf jaar geleden werd een anderhalf jaar oude stafford afgemaakt nadat hij in Liedekerke een peuter in het gezicht had gebeten.
“We moeten er niet hypocriet over doen: het zijn geen gemakkelijke dieren”, zegt gedragsdeskundige Koen Van Daele. “De Amerikaanse stafford is gefokt om te vechten. Het is een hond die snel opgewonden geraakt en een hoge pijngrens heeft. Maar dat betekent niet automatisch dat ze onhandelbaar en gevaarlijk zijn.”
Zo is er de Amerikaanse Stafford Romeo in het asiel van Oostende. Als hij te kort aan de leiband gehouden wordt, probeert hij in de pols van de begeleider te bijten. “En toch is hij een goede hond. Hij leert heel snel bij en is goed te motiveren. Hoe harder je je opstelt tegen een hond, hoe meer de adrenaline gevoed wordt. Het is een fout die vaak gemaakt wordt. In het geval van Romeo is het beter om de leiband iets te lossen en zo de vertrouwensband tussen hond en mens te herstellen.”
“Als je met hen samenwerkt, heb je aan de Amerikaanse stafford een fantastische hond”, zegt Koen Van Daele. “Je moet hen alleen niet als ondergeschikte zien, want dan trek je als baasje sowieso aan het kortste eind.”