Belangrijke klimatoloog heeft verontrustend nieuws: “Vanaf dan kan het 55 graden worden in Ukkel”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
We zijn vandaag aan de 52ste zomerdag van het jaar. Voor de 52ste keer dit jaar bedraagt de temperatuur minstens 25 graden.

Jean Jouzel, een van de belangrijkste klimatologen, heeft verontrustend nieuws voor Europa. In Spanje en Portugal kan de temperatuur zelfs klimmen naar 50 graden. In Portugal krijgt men de bosbranden niet meer onder controle.

De 71-jarige Franse klimatoloog is niet zomaar iemand. Hij is lid van het Internationaal Klimaatpanel van de Verenigde Naties, het belangrijkste wetenschappelijke klimaatorgaan, en geldt met vijftig jaar ervaring als een van de experts bij uitstek. “En dit is nog maar het begin”, citeert Het Nieuwsblad Jouzel in de Franse pers.

55 GRADEN
“Wat vandaag gebeurt, hebben we al dertig of zelfs veertig jaar geleden voorspeld”, zegt Jouzel in een interview met Le Monde. Volgens hem krijgen we tegen het einde van de eeuw uitschieters tot 55 graden in Ukkel.

Zelfs als het klimaatakkoord in Parijs nageleefd wordt, ziet Jouzel de temperatuur nog steeds met 3 graden stijgen tegen het einde van de eeuw. “Het risico dat we worden blootgesteld aan extreme weerfenomenen vermenigvuldigt tegen dan met vijftig percent.”