Hitte laat zich nu echt voelen: Man vecht voor zijn leven in UZ Leuven na hitteslag

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Google Maps
Vandaag en morgen worden nog snikheet. Daarna is er verkoeling op komst. En de hitte laat zich nu echt wel voelen.

In het UZ Leuven is er dit weekend iemand opgenomen met een hitteslag, zo meldt VRTNWS. Dat iemand met een hitteslag in ons land wordt opgenomen in het ziekenhuis is erg uitzonderlijk, al zijn de hoge temperaturen buiten daar natuurlijk niet vreemd aan.

Je mag een hitteslag niet verwarren met een zonneslag. Een zonneslag ontstaat door directe zonnestralen op het hoofd. Bij een hitteslag is er zelfs geen zon nodig. Je lichaam is zo ontregeld dat de lichaamswarmte en de warmte van buiten niet voldoende afgevoerd worden.

"De lichaamstemperatuur kan tot meer dan 40 graden oplopen als je te lang in een warm milieu, een tropenweer verblijft. Het zweetproces wordt dan geblokkeerd", zegt dokter Hakki Demirkapu. Een hitteslag kan zoals, in dat geval, zelfs levensbedreigend zijn.

VEEL DRINKEN
Dokter Dempirkapu raadt iedereen dan ook niet om met dit weer de schaduw op te zoeken. “En veel drinken”, luidt het. “Dat is heel belangrijk. Liefst drink je kleine hoeveelheden water per keer. Doe zeker ook geen zware inspanningen als het zo warm is. Let zeker ook goed op met baby's en oudere mensen."

Een hitteslag kan wel behandeld worden, maar het is belangrijk dat je het tijdig opmerkt. Naast een hoge lichaamstemperatuur zijn de andere symptomen verwardheid, hoofdpijn, hoge koorts, epileptische aanvallen, problemen met bewegen en bewusteloosheid.