Leander (9), die helemaal gek is van de scouts, is er niet meer welkom omdat hij autisme heeft

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De negenjarige Leander mag nu nog met de scouts mee op kamp. Maar daarna is hij niet meer welkom bij de scouts van Wetteren. De reden is dat hij autisme heeft.

Leander is helemaal zot van de scouts, net zoals zijn elfjarige zus trouwens. Die zus mag in september over naar de jongverkenners. Maar voor Leander houdt het op.

Mama Lien Depoorter vertelt in Het Nieuwsblad wat er aan de hand is. “Net voor het kamp is de leiding langsgeweest. “Om te bespreken wat ze daar allemaal zouden doen, dacht ik. Maar daarvoor kwamen ze niet. Ze kwamen zeggen dat ze niet meer willen dat Leander nog terugkomt volgend jaar.”

AUTISME
Lien’s zoontje Leander heeft autisme. “Dat merk je. Hij denkt zwart-wit. Hij zondert zich soms af, als hij voelt dat het hem te veel wordt”, zegt Lien. “Hij heeft al eens een moeilijk moment, wat normaal is voor een kind met autisme.”

Maar de plaatselijke scoutsafdeling Prins Boudewijn heeft het duidelijk gehad met Leander. “Ze hebben mij gezegd dat ze niet kunnen garanderen dat hij bij wijze van spreken niet onder een auto loopt tijdens een activiteit, dat ze zijn veiligheid en die van de andere kinderen niet kunnen garanderen.”

UNIA
Het maakt moeder Lien zeer boos. "Een jeugdbeweging heeft de plicht om iederéén op te nemen, om niemand uit te sluiten, om alle mogelijke redelijke aanpassingen te doen”, zegt ze. Ze diende een klacht in bij het gelijke­kansencentrum Unia. “Een jeugdbeweging moet integratie nastreven, geen segregatie. Als ze kinderen uitsluiten op basis van autisme, wat is dan het verschil met uitsluiten op basis van geloof, of van huidskleur?”

De plaatselijke scoutsvereniging stelde voor om Leander naar Akabé te sturen, de werking van de scouts voor kinderen met een handicap. “Akabé richt zich op kinderen met een mentale achterstand. Die heeft Leander niet. Hij heeft geen laag IQ, integendeel. Ik neem het niet dat hij niet kan blijven doen wat hij al een paar jaar doet. Hij is ook nooit agressief geweest, op één akkefietje na.”

Hoofd communicatie van Unia, Lode Nolf legt de regels uit. “Naar de letter van de wet kan een jeugdbeweging beslissen om ­iemand niet toe te laten. Maar dan moet ze wel aantonen dat ze elke mogelijke redelijke aanpassing gedaan heeft om dat eerst toch te proberen. We hopen dat we met overleg tot een oplossing komen.”