Katteneigenaars in regio Zwalm hebben er genoeg van: “Mijn kattinnetje is met hagel beschoten. Er zitten maar liefst 9 bolletje in haar lijf en ze is nu voor 90% blind”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Facebook
Katteneigenaars in de regio Zwalm zijn er niet meer gerust in. Tine Goessens vond haar kat terug in een kooi midden in de velden. En dan zwijgen we nog over wat de kattin van Martine Meskens meemaakte.

Tine Goessens uit Rozebeke kaartte de problematiek als eerste aan. Ze deed dat op Facebook. ”Mijn kat Wieske was sinds 19 juli vermist”, doet ze het verhaal in Het Laatste Nieuws. “Aangezien ze vaak buiten loopt, maakte ik mij de eerste dagen niet veel zorgen. Na een week werd ik toch wat ongerust en daarom ging ik bij de buren briefjes in de bus steken met daarop de vraag of zij Wieske soms hadden gezien.”

Een buurvrouw belde Tine een paar dagen later op. Ook zij was haar kat al een paar dagen kwijt. “Zij had haar huisdier opgesloten teruggevonden in een kooi in een maïsveld. Zo ben ik ook gaan zoeken naar kooien in de buurt. Ik schrok me een bult toen ik samen met de kinderen een kooi aantrof in een bosje op amper 300 meter van onze woning met daarin Wieske”, vertelt Tine. 

“Wieske was volledig uitgemergeld, maar ik was al blij dat ze nog leefde. Volgens de dierenarts was ze gelet op de hitte compleet gedehydrateerd. Hadden we haar pas enkele dagen later gevonden, dan had ze het niet overleefd.”


Rozebeke is jachtgebied en de jagers jagen op wilde katten. Katten met een halsband worden als huiskatten beschouwd en zullen door de jager vrijgelaten worden als hij ze aantreft in de kooi. “Maar hier gaat het om illegale kooien. Kooien moeten voorzien zijn van een label met daarop de gegevens van de jager. Die moet ook elke dag de kooien controleren. Dat is hier niet het geval”, merkt Tine op. Ze diende een klacht in tegen onbekenden.

Martine Meskens uit Munkzwalm diende een paar weken geleden ook al klacht in tegen onbekenden. ”Mijn kattinnetje is met hagel beschoten. Er zitten maar liefst 9 bolletje in haar lijf en ze is nu voor 90% blind. Ik denk niet dat de dader gedacht had dat ze nog naar huis zou kruipen.” Een ander baasje had minder geluk want haar kater. 

”Mensen die hun kat niet vinden, roepen we op om te gaan zoeken in bosjes en maïsvelden. Wanneer je hun naam roept, zullen ze wel reageren als ze ergens vast zitten. Hier mogen niet nog meer slachtoffers vallen.”