Ouders van overleden Maithili (13) voelen zich in de steek gelaten: “Minister De Block keerde letterlijk haar rug, terwijl ik mijn kind alleen maar probeerde beter te maken”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Facebook
Komende dinsdag wordt Maithili Vanhille begraven. Ze stierf deze week op 13-jarige leeftijd ten gevolge van een agressieve hersenstamtumor.

De ouders van Maithili deden alles wat ze konden om hun dochter te helpen genezen. Zo gingen ze regelmatig naar Mexico voor alternatieve behandelingen. “Zo konden we tenminste proberen om onze dochter te redden”, reageert moeder Stefanie in Het Nieuwsblad. “Maar daarvoor was er geen tussenkomst of steun. Er was zelfs geen begrip. Ze probeerden te verhinderen dat we naar Mexico zouden vliegen. We kregen te horen dat de uitkomst uiteindelijk toch dezelfde zou zijn.”

“We moesten ook horen dat wat we deden, niet meer dan het verlengen van het leven van Maithili was”, gaat vader Sam verder. “Een pacemaker bij iemand van 85, is ook het verlengen van het leven. Daar is budget voor en terecht ook. Maar wanneer wij proberen om het leven ons kind langer en beter te maken, is daar geen geld voor.”

Vader Sam probeerde daar ook een gesprek met minister Maggie De Block over aan te knopen. “Ze was in Brugge voor een voordracht. Ze heeft letterlijk haar rug naar mij gedraaid. ‘Wat jullie doen is niet bewezen’, zei ze. Dat de minister van Volksgezondheid wegwandelt terwijl ik vroeg om mijn kind een kans te geven, voelde aan als een steek in mijn hart. Dat het kinderkankerfonds, dat zoveel miljoenen op de rekening heeft, niet wilde bijspringen, heeft ook gestoken.”