Belgische meteoroloog die warme maand juli voorspelde kijkt verder: “Nog warm tot oktober”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Juli was een uitzonderlijk warme maand en augustus gaat gewoon door op dat elan. Meteoroloog Philippe Mievis zegt dat het einde van de warme periode nog lang niet in zicht is.

Philippe Mievis zag in zijn seizoensanalyses al dat juli zeer warm zou zijn. “Niets wijst erop dat dit warme weer niet zal blijven duren tot in augustus, en zelfs tot in september en oktober. In ieder geval zien de langetermijnmodellen deze maanden er globaal warmer, zonniger en heel wat droger uit dan normaal”, verklaart Meivis aan Het Nieuwsblad Online.

“De situatie van de droogte - die nu al zorgwekkend is - zal niet snel verbeteren, omdat een hogedrukgebied ervoor zorgt dat de Atlantische storingen ons land niet kunnen bereiken. Combineer dat met een diepe depressie over de Atlantische Oceaan waardoor er vanuit het zuiden droge en heel warme lucht aangevoerd wordt, en dan krijg je een heel stevige nazomer”, gaat Mievis verder.

Een hittegolf zullen we in september en oktober niet meer krijgen. “We spreken dan zeker van een paar dagen boven de 25 graden in september en een paar dagen boven de 20 graden in oktober, wat nog wel veel hoger is dan normaal. De warmste zomer ooit gemeten viel tot nu toe in 1833, maar als we naar de tendens van de voorbije maanden kijken, dan zou dit wel eens het jaar van de records kunnen worden. Het zou straf zijn als dit niet het warmste en zonnigste jaar zou worden.”