Meteorloog van KMI: "In de toekomst meer periodes van koude - of hittegolven"

bron: Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Het is al weken zonnig en droog in ons land. Ook de temperatuur is veel hoger dan normaal.

Het weer lijkt wel op zijn kop te staan. Niet alleen in ons land, maar ook in het buitenland. De Spanjaarden en de Portugezen maken zich klaar voor temperaturen die dit weekend kunnen oplopen naar de 50 graden. "Zo'n hoge temperaturen zijn zeer uitzonderlijk", bevestigt Tom Elegeert in het duidingsprogramma "De Wereld Vandaag" op Radio 1.

De oorzaak van deze hittegolf is volgens Elegeert de straalstroom. "Het fenomeen van de straalstroom wordt vandaag niet zo vaak meer aangehaald in onze weerberichten en toch blijft het de sturende factor van ons weer. Normaal maakt die straalstroom een slingerende beweging grofweg tussen de 50 en 60 graden noorderbreedte, soms iets hoger of lager. Rond de straalstroom ontstaan fronten met regen of depressies, die dan met de straalstroom meereizen."

"Nu zien we echter dat de straalstroom al een langere periode veel wijdere bochten maakt. De bocht die hij richting Noordpool maakt, gaat soms  tot 70 graden noorderbreedte of verder. De bocht die hij richting de evenaar maakt, gaat bijna tot Afrika. Dat is uitzonderlijk. In zo'n situatie wordt er gesproken over een "blocking", omdat al het slechte weer geblokkeerd wordt door een enorme soort rug die zich heeft gevormd. Gevolg is  dat het weer letterlijk vast komt te zitten."

En dat is volgens hem nog wel meer gebeuren in de toekomst. "We moeten er rekening mee houden dat we in de toekomst meer en meer te maken gaan hebben met koude - en hittegolven."