Politievakbonden zijn boos en willen actie voeren: “Delen geen boetes meer uit”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De politievakbonden ACV Politie en NSPV zijn niet te spreken over de plannen van de regering. Die overweegt om een einde te maken aan de maatregel dat ziektedagen opgespaard kunnen worden.

De bonden kondigen alvast acties aan. “We voelen dat er veel animo is om actie te voeren. Dat zal voor na de vakantieperiode zijn, maar er gaan zeker acties komen. We gaan eerst intern overleg plegen en samenzitten met de andere bonden”, licht Joery Dehaes van ACV Politie toe aan Het Laatste Nieuws.

De politievakbonden denken er niet aan om heel Brussel lam te leggen door middel van een staking. Ze voelen meer iets voor een politiestaking zoals dat in Nederland als een gebeurde. Daar stopten politieagenten op vraag van de vakbonden in juni met het uitschrijven van boetes en werden er ook geen uitstaande boetes meer geïnd. De politie treedt wel nog op bij verdenking van een misdrijf of bij openstaande gevangenisstraffen.

ACTIES
“We hebben voorlopig nog geen officieel document van de regering gezien, maar we sluiten acties de komende weken niet uit”, luidt het bij Carlo Medo van NSPV. “Normaal pleiten wij altijd voor overleg, maar momenteel hebben we echt geen zin om rond de tafel te gaan zitten, we zijn echt boos. De fundamenten van het politiestatuut worden onderuit gehaald.”

Medo laat ook uitschijnen dat ‘boetevrije weken’ tot de mogelijkheden behoren. Het zal de achterban zijn die beslist welke acties er gaan gebeuren. De liberale vakbond VSOA Politie wil voorlopig geen commentaar kwijt.

Tags politie