VTM

Advocaat van slachtoffers Bart De Pauw: “In het najaar komt er meer duidelijkheid maar hij is wel zwaar aangepakt geweest, zeker als mens”

bron: Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er is wat meer duidelijkheid gekomen over de zaak van tv-maker Bart De Pauw. Het onderzoek zit in een eindfase.

Tegen het najaar zouden we het resultaat van het onderzoek moeten kennen. Dat zegt Christine Mussche, advocate van de vrouwen die zich burgerlijke partij hebben gesteld, in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

“Voor alle duidelijkheid: de zaak tegen De Pauw is er gekomen op het initiatief van het parket, dat dat nodig vond op basis van De Pauws eigen verklaring en de reactie van de VRT daarop. Het was niet meteen de bedoeling van mijn cliëntes om een klacht tegen hem in te dienen", zegt Mussche.

“Ik kan niet zeggen welke het richting het onderzoek uitgaat, maar wel dat het in een eindfase zit. In de loop van het najaar kunnen er dingen naar buiten worden gebracht. Er is hard gewerkt aan het onderzoek en alles is grond uitgeklaard.”

Het was Bart De Pauw zelf die in november 2017 zijn eigen zaak aan het licht bracht. "Daarmee is het allemaal begonnen: hij heeft het verhaal zelf naar buiten gebracht, daarop heeft de VRT gereageerd, en daarop de dames die zich aangesproken voelden door het bericht. Daarover is bijzonder veel in de media gekomen, en dat doet de zaak geen goed. Op die manier is in de hoofden van veel mensen een idee gevormd over de zaak, zonder dat ze kennis van zaken hebben.”

Mussche is niet te spreken over de rol van de media. "De dames zelf zijn tevreden dat dit intussen rechtgezet is. In eerste instantie werd hun verhaal neergezet als ongevoeligheid van de dames in kwestie. Alsof ze niet tegen een mopje kunnen, of flirterig gedrag. Maar het gaat wel om meer dan dat: feiten van stalking om precies te zijn, en níét om aanranding."

Al erkent de advocate wel dat De Pauw zwaar aangepakt is geweest. “Zeker als mens”, gaat Mussche verder. "Hij heeft veel negatieve reacties over zich gehad, maar ook veel steunbetuigingen. De impact op zijn privéleven en bedrijf is zwaar geweest. Of dit in verhouding is tot de zaken die gebeurd zijn? Daar heb ik als burgerlijke partij in deze zaak niets over te zeggen."