Bewoners uit de wijk Hemelrijk in Denderleeuw durven niet meer op straat komen uit schrik voor de hangjongeren: "Sommigen zijn al bedreigd geweest"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Google Maps
Inwoners uit de wijk Hemelrijk in Denderleeuw maken zich zorgen over de hangjongeren die er al enige tijd voor overlast zorgen. De buurtbewoners zijn het grondig beu aan het worden.

De problemen in de wijk duren nu al een tijdje en de buurtbewoners willen dat het eindelijk eens stopt. De hangjongeren komen er voetballen op een pleintje, laten er afval achter en bedreigden zelfs enkele buren.

De buurtbewoners eisen meer controles, zowel door Dewaco (de beheerder van de sociale woningen), de politie als het gemeentebestuur. Ze zijn ook een petitie gestart. “Het gaat vooral om jongeren tussen 10 en 14 jaar van vreemde origine”, zegt Ellen aan Het Laatste Nieuws. “Ze komen hier wat voetballen, en dat is op zich geen probleem. Maar soms loopt het fout en beginnen ze te vechten. Als er dan andere kindjes zijn die daar ook willen spelen, dan worden ze gewoon weggejaagd.”

"SOMMIGEN DURVEN NIET MEER BUITEN TE KOMEN"
“Als iemand van ons durft te reageren, dan krijgen we verwijten naar ons hoofd geslingerd. Ze bedreigen ons ook en laten dikwijls een hele berg afval achter. Het gaat echt te ver.” De buurtbewoners voelen zich in hun eigen buurt niet meer veilig. “Zelf durf ik nog naar buiten gaan, maar andere buurtbewoners zijn bang. Het is tijd dat er ingegrepen wordt. Ze mogen hier uiteraard spelen, maar ze moeten zich wel gedragen", reageert François Demesmaeker, oprichter van het buurtinformatienetwerk in de wijk.

“De politie patrouilleert hier intussen al veel vaker, maar wanneer de agenten opdagen, gedragen die jongeren zich natuurlijk meestal”, gaat François verder. “Of ze komen pas later buiten. De meesten komen ook niet van Denderleeuw, maar zakken af uit Aalst. Als hier niet ingegrepen wordt, dan vrees ik dat het eens fout gaat aflopen.”