N-VA wil Carles Puigdemont op de Europese lijst zetten: "Eens zien wat er dan gebeurt als ze hem in Spanje in de cel gooien"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
N-VA overweegt om de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont als lijstduwer op de Europese lijst te zetten, nu zijn Europese en het internationale aanhoudingsbevel is ingetrokken. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Volgens de krant heeft N-VA al gepolst bij Puigdemoment of er interesse is. Het is ook wettelijk mogelijk want EU-burgers mogen in een andere EU-staat opkomen.

Het levert zowel N-VA als Puidgemont wel wat voordelen op. Het is voor de partij vooral een kans om om haar onafhankelijkheidsstreven in de verf te zetten. Bovendien kan het N-VA - én Puigdemont zelf ook overigens - een communicatiestunt opleveren. Een Belgische regeringspartij die een afgezette minister-president uit Spanje een politieke toekomst biedt? In Madrid zullen de haren recht komen te staan.

Ook voor Puidgemont biedt het wel wat voordelen. De belangrijkste reden voor hem zou zijn dat, indien hij verkozen zou worden, parlementaire onschendbaarheid geniet. En dat betekent meteen dat het moeilijker wordt om hem te vervolgen. "We zouden Spanje graag een onschendbaar Europees parlementslid de cel in zien gooien en zien wat er dan gebeurt", klinkt het bij N-VA.

Puidgemont gaf nog geen antwoord of op de vraag of hij lijstduwer wil worden bij de Europese verkiezingen. N-VA wacht vol spanning af.