Wat er deze zomer gebeurde is ongezien en buitengewoon: Warmste zomer ooit is mogelijk

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Foter
De komende dagen wordt het opnieuw warm buiten. Niet meer de extreme temperaturen van 35 graden, maar wel 30 graden en misschien nog meer.

In Ukkel werden er geen records gebroken, aangezien het in april, mei en juni ook al bijzonder droog en warm was, stevenen we misschien af op een recordzomer en een dito jaar. 

Vorige week kregen we twee opeenvolgende dagen met 35 en 36 graden. Dat is ongezien en buitengewoon in ons land. Het was de eerste keer dat het in Ukkel twee opeenvolgende dagen (26 en 27 juli) warmer dan 35 graden werd.

Elders in het land zijn wél warmterecords gevestigd. In het Limburgse Hechtel-Eksel noteerde de thermometer 38,8 graden. In ons land was het ooit nog maar één keer zo heet, op 2 juli 2015 in Luik (Ile de Monsin). In Vlaams-Brabant werd het vrijdag 27 juli 38,5 graden, in Oost-Vlaanderen 38,4, in West-Vlaanderen op 37,9 en in Antwerpen op 37,8, staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

Deze zomer kan nog de warmste ooit worden. Dat is nu nog de zomer van 2003 met een gemiddelde temperatuur van 19,7 graden. Als we dat record willen breken moet het deze maand gemiddeld 19,3 graden. De kans dat gaat gebeuren is niet ondenkbaar. De komende twee weken blijft het alvast warm.