Francken reageert op uitgewezen Albanees: “Wat als hij een moord pleegt of iemand verkracht? Dan zou u naar mij bellen en vragen waarom ik hem niet het land uitgezet heb"

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er is opnieuw een Albanees die llegaal in ons land verbleef en opgepakt was voor drugsfeiten, het land uitgezet. Dat gebeurde al nog voor het gerecht er weet van had.

Het doet denken aan de zaak van Safet Rustemi die twee weken geleden losbarstte. Ook hij werd uitgewezen voor hij zijn gevangenisstraf kon uitzitten. En gisteren was er een gelijkaardige zaak. De Albanees zonder papieren werd opgepakt voor drugsfeiten en nadien op borgtocht weer vrijgelaten.

"Ik citeer graag de woorden van mijn directeur-generaal (Freddy Roosemont van de Dienst Vreemdelingenzaken, red.) in "Terzake": dit is een administratieve afhandeling", reageert staatssecretaris Theo Francken in het Radio 1-programma "De ochtend". 

"Illegaliteit is ook een misdrijf. En als een rechtbank beslist om iemand voorwaardelijk vrij te laten, goed wetende dat die man hier illegaal is, dan komt de vreemdelingenwet in voege. Dat betekent dat wij die administratieve procedure moeten volgen. Anders zou die ook het bevel krijgen het grondgebied te verlaten."

Francken kwam ook nog eens terug op het geval Rustemi. “Alsof hij slachtoffer is van justitie en politie in België. Hallucinant! Die man heeft 22 jaar op zijn kerfstok. Maar justitie zegt: voor een Cassatieprocedure - wat is de kans om dat te winnen, 0,5 procent? - kan hij 25.000 euro (borg, red.) betalen en dan komt hij vrij. (Zucht) Je mag nooit kritiek geven op rechters, want dan is het kot te klein natuurlijk. Maar ik stel vast dat die dan ook vrijkomt. Die betaalt dat natuurlijk onmiddellijk."

"Wat moet ik dan doen?" vraagt Francken zich af. "Stel dat die 2 à 3 jaar hier zou blijven vóór er een definitieve verordening is. Stel dat hij dan feiten pleegt: een moord, een verkrachting, ... Wie zou u dan bellen? U zou mij bellen. U zou zeggen: 'Mijnheer Francken, die man was illegaal, waarom heeft u die het land niet uitgezet?'"

"Er wordt dus heel veel voorwaardelijk vrijgesteld, ook bij mensen bij wie je daarover bedenkingen kan hebben. Dat zijn dan mensen die illegaal zijn, zonder wettige verblijfplaats. Hoe ga je die later dan terugvinden? Dan zet ik die uit als ik de mogelijkheid krijg. Want illegalen horen hier niet thuis en criminele illegalen al helemaal niet."