Vanaf begin volgend jaar komen er nieuwe regels voor uw groene gft-bak

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: ivbo
Vanaf begin volgend jaar komen er nieuwe regels voor het gft-afval werpen. Dat is het afval dat je in de groene bak steekt.

Misschien deed u het al, maar in principe mag u sinds 2002 geen etensresten – en al zeker geen vleesresten – bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) werpen. OVAM-woordvoerder Jan Verheyen zegt aan Het Nieuwsblad dat dit onder meer kwam door de gekkekoeienziekte. "De autoriteiten wilden op alle mogelijke manieren vermijden dat dieren, bijvoorbeeld via gft-afval, in contact kwamen met vlees van andere dieren.”

Dat verbod wordt nu opgeheven. Vanaf begin volgend jaar mogen alle mogelijke etensresten in de gft-bak of -zak, gaande van vlees- en visresten, tot restanten van schaaldieren, vaste zuivelproducten zoals kaas, maar ook eieren en eierschalen. Mest van kleine huisdieren, zoals een cavia of konijn mag straks eveneens bij het groente-, fruit- en tuinafval.

Er komt wel een nieuw verbod aan. “Theebuiltjes en koffiepads worden op de lijst van zaken gezet die niet meer in de gft-bak horen, omdat analyses uitwijzen dat ze te veel plastic bevatten”, besluit Verheyen.

Tags gft afval