Wen al maar aan dit tropische weer: "Tegen 2050 één zomer op twee zoals deze"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vandaag komt er voorlopig een einde aan de hitte. We moeten wel rekening houden met felle onweersbuien. Na de onweersbuien komt er dan eindelijk wat verkoeling.

Cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de tropische dagen, waarop de temperatuur 30 graden is of meer, toenemen in ons land. Het gemiddeld aantal tropische dagen per jaar ligt momenteel op vier, begin jaren ’80 was dat nauwelijks één.

Experts zijn het er allemaal over eens dat het extreem warme weer zal toenemen. Hoe hard dat zal, hebben we zelf in de hand. “We kunnen de stijgende trend afremmen. Daar is beleid voor nodig, maar iedereen moet bewust leven. Ga eens hier op vakantie in plaats van een vervuilend vliegtuig te nemen naar de andere kant van de wereld", legt weerman Frank Deboosere uit in Het Nieuwsblad. 

En wat als we volgende zomer een kwakkelzomer hebben? “Onverlaten gaan dan de klimaatverandering in vraag stellen”, zucht Deboosere. “Maar zo werkt het niet. Klimaat wordt over gemiddeldes van 30 jaar gemeten. De kans op extreme temperaturen neemt stelselmatig toe, maar dat betekent niet dat we ieder jaar hittegolven krijgen. Tegen 2050 krijgen we een op de twee zomers hitteperioden als deze.”