Extreem warme temperaturen zorgen voor extra brandgevaar: “Gevaarlijk voor kinderen"

bron: VTM-Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: VTM-Nieuws
Vandaag, en ook morgen, zal de hittegolf goed voelbaar zijn. De temperatuur kan in de Kempen zelfs naar 38 graden stijgen.

Door de warmte van de voorbije dagen is er nu ook veel meer kans op brandgevaar. Dat zegt het brandwondencetrum aan VTM-Nieuws. De warmte heeft tot gevolg dat de ondergronden opgewarmd zijn. Die temperaturen kunnen hoog oplopen. Vooral metalen ondergronden, zoals deksels van waterputten, of terrastegels kunnen erg warm worden.

Dat is niet alleen gevaarlijk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. “Als kinderen die nog niet zo goed kunnen lopen op hete ondergronden wandelen is de contacttijd met die ondergrond te lang. Hun voetzolen zijn ook gevoeliger dan die van volwassenen, omdat ze minder eelt hebben. En doordat hun huid gevoeliger is, zijn brandwonden bij kinderen vaak ernstiger dan bij volwassenen”, zegt het brandwondencentrum.

Je doet dus zelf best even op voorhand de test voor op je een warme ondergrond loopt. Dit kan je doen door met je hand lichtjes het oppervlak aan te raken.