Ozondrempel vandaag overschreden in ons land: Lever geen langdurige inspanningen meer zoals joggen

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Er zijn 41 meteostations in ons land en bij vijf is de Europese informatiedrempel van 80 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden.

Het overschrijden van de ozondrempel is een gevolg van luchtvervuiling, tropisch warm en zonnig weer. Dat zorgt voor verhoogde ozonconcentraties in de lucht. De Europese alarmdrempel van 240 µg/m³ werd nergens bereikt. Mogelijk gebeurt dat donderdag wel, licht Het Laatste Nieuws toe.

De hoogste waarde werd om 19 uur bereikt in Bree (196). Dat blijkt uit cijfers van van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). In Vlaanderen werd in Schoten (188), Gellik (Lanaken), Idegem en Aarschot (telkens 181) in de late namiddag en ’s avonds nog de Europese informatiedrempel overschreden.

In Eupen werd er 180 microgram per kubieke meter lucht waargenomen. Sint-Pieters-Leeuw (178), Dessel (175) en het Waalse Habay-la-Neuve (177) kleurden nog net oranje.

GEEN LANGDURIG FYSIEKE INSPANNINGEN LEVEREN
Bij dergelijke hoge ozonconcentraties worden mensen die gevoelig zijn aan luchtvervuiling afgeraden om zware inspanning te doen. Het gaat dan over kinderen, ouderen of personen met ademhalingsproblemen. Zij kunnen best tot 12 en 22 uur beter geen ongewone inspanningen in openlucht leveren.

Iedereen wordt ook aangeraden om met dit weer niet te gaan joggen en langdurige fysieke inspanningen te vermijden, zeker wanneer we de alarmdrempel overschrijden. Ozonconcentraties zijn binnenshuis gemiddeld de helft lager dan in de buitenlucht.