UPDATE - In drie provincies is het al verboden om nog te sproeien (en er volgen er mogelijk nog)

bron: VTM-Nieuws
door: PMN
De droogtecommissie heeft vandaag samengezeten en adviseert de Vlaamse gouverneurs verschillende maatregelen. In drie provincies zullen die maatregelen al zeker opgevolgd worden.

In de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Antwerpen worden de adviezen alvast gevolgd. Limburg maakt in de loop van de avond zijn belissing bekend en Vlaams-Brabant pleegt morgen overleg.

ANTWERPEN
In de loop van de namiddag liet de gouverneur van Antwerpen weten dat de adviezen gevolgd zullen worden. "Het sproeiverbod of verspillingsverbod is zonet getekend, ongeacht de bron van het water”, bevestigde Cathy Berx aan VTM NIEUWS. 

Er is één uitzondering op de regel voor land- en tuinbouwactiviteit is beregenen toegestaan tussen 20 uur ’s avonds en 8 uur ’s ochtends. “Ook bedrijven die water nodig hebben voor de normale bedrijfsvoering (zoals voorgeschreven door de milieuvergunning) zullen nog water kunnen gebruiken.”

En er komen ook controles. "Er zijn een aantal strafsancties opgenomen in het besluit, dus vanaf morgen kan de politie actie ondernemen als zij zaken zien in strijd met het besluit”, aldus de gouverneur. Wie betrapt wordt riskeert een gevangenisstraf van 8 tot 14 dagen of een geldboete 26 tot 200 euro.

OOST-VLAANDEREN
In Oost-Vlaanderen is het sproeiverbod al langer van kracht. Al gaat men daar de maatregelen nog verder uitbreiden. Er zal overdag en ’s nachts niet meer gesproeid mogen worden, ook niet met regenwater.

Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers sluit boetes niet uit, maar rekent toch vooral op de sociale controle. "Wij rekenen vooral op het solidariteitsgevoel bij de mensen. Het is niet de bedoeling om een heksenjacht te organiseren, al kan het natuurlijk dat mensen op heterdaad betrapt worden.”

DROOGTECOMMISSIE
Eerder vandaag zat de droogtecommissie samen. "We hebben de situatie besproken en ze is heel ernstig, de komende veertien dagen gaat het amper regenen en daarom moeten er bijkomende maatregelen genomen worden", klonk het toen. "We hebben dan ook verschillende voorstellen besproken, die we nu voorleggen aan alle provinciegouverneurs".

Eén van die adviezen is een sproeiverbod, niet alleen voor leidingwater, maar ook voor grond- en regenwater. Het verbod geldt alle particulieren en besturen. Een ander advies is dat niemand nog zijn auto mag wassen of gazon besproeien en dat in alle provincies van het land.

Het advies wordt op dit moment voorgelegd aan de verschillende gouverneurs. Die krijgen de tijd om het voorstel te bekijken en met hun eigen diensten te communiceren. Op dit moment geldt in het hele land code oranje.