Weerman Frank Deboosere heeft waarschuwing in petto: “Ik sluit niet uit dat we nu ook bosbranden gaan krijgen want de droogte blijft maar duren”

bron: Eigen berichtgeving
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het gaat de komende week bijzonder warm worden. Op de warmste plaats, dat zal in de Kempen zijn, kan het zelfs 36 graden worden.

Weerman Frank Deboosere vergelijkt deze zomer met die van 1976. “De hittegolf blijft duren zolang de temperatuur niet onder de 25 graden duikt. Eén van de langste hittegolven die we ooit hebben gehad was in 1976. Dat was toen zeventien dagen na elkaar”, luidt het bij de weerman.

“We kunnen nu al kijken tot begin augustus. Tot dan blijven we met dergelijke temperaturen zitten. In het weekend koelt het af naar 28 graden. Als je regen wil, moet je geluk hebben. Die regen kan vallen door een onweer, maar dat is allemaal heel lokaal. Het kan plaatselijk fel bui zijn, maar op veel plaatsen valt er geen druppel.” 

BOSBRANDEN
“Dat zal zo zijn tot begin augustus en dan zitten we aan het niveau 1976. De verwachting is dat we begin augustus zelfs onder dat niveau dalen. In 1927 was dat nog droger, toen waren er ook oogsten mislukt. Hopelijk moeten we dat niet meemaken.”

“De kans is groot dat we ook te maken gaan krijgen met bos -  en bermbranden. Het is allemaal gevaarlijk nu. Gelieve dus heel voorzichtig te zijn.”