Maithili Vanhille (13) lijdt aan agressieve vorm van hersenstamtumor en zet de behandelingen stop: “Ze kan niet meer, haar lichaam is te moe”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Facebook
Het gaat niet goed met de 13-jarige Maithili Vanhille. De tiener uit het West-Vlaamse Assebroek lijdt sinds augustus 2016 aan een agressieve hersenstamtumor had en ze had ook nog maar 3 tot 9 maanden te leven.

Maithili en haar ouders bleven vechten, onder meer via behandelingen in Mexico. Maar nu gaat het opnieuw de slechte kant uit. "Op een MRI-scan bleek dat de tumor – net als een tweede tumor die eerder dit jaar werd ontdekt – lichtjes gegroeid was”, zegt vader Sam Vanhille in Het Laatste Nieuws.

VERZWAKT
“We wisten dat de kans reëel was dat het geen goed nieuws zou zijn. De jongste weken ging ons meisje erg achteruit. Ze kreeg te kampen met twee ontstekingen, eentje op haar luchtwegen en eentje op de katheters in haar hoofd die gebruikt worden voor de behandeling van haar tumor. Die infecties verzwakten haar enorm.”

RUST
Vorige week dinsdag ging het de verkeerde kant uit. “Ze had plots hallucinaties en zag mensen lopen in onze woonkamer die er niet waren”, aldus Sam. “Toen ze ’s nachts wakker werd, herkende ze ons eventjes niet meer. De volgende dag ging het gelukkig weer wat beter, maar ze is nog altijd heel erg moe. Het enige wat ze wil, is rust. En haar hondje. Dat is constant bij haar. Ze krijgt er heel veel liefde van en dat is goed voor haar gemoed. Zeker nu het zo moeilijk gaat.”

CHEMO
Nieuwe behandelingen in Mexico zijn voorlopig niet aan de orde. Daar is Maithili te zwak voor. In België kan men haar leven verlengen met chemo. “Maar van chemo is ze altijd heel ziek en moet ze overgeven. Ook de bestralingen zijn zwaar. En een oplossing is het niet. De dokter zegt dat we haar het beste comfort geven.”

LICHAAM
“We zijn dankbaar voor alle extra tijd die we samen kunnen doorbrengen. En dat we haar kunnen tonen dat we haar graag zien. Door de behandelingen stil te leggen, krijgt de tumor wel vrij spel. Wij beseffen dat en Maithili beseft dat ook. Ze wíl nog wel vechten, maar ze zegt dat ze niet meer kán. Dat haar líchaam niet meer kan. Ze voelt dat ze aan het einde van haar krachten is.”