“Wat koning Filip daar deed, is toch een tikje ongepast”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip had in zijn toespraak naar aanleiding van de Belgische feestdag vooral over de Rode Duivels. Het viel ook op hoe hij meer dan ooit gebruikt maakte van zijn handen om zijn woorden kracht bij te zetten.

“Tot vorig jaar bleven zijn handen voornamelijk buiten beeld. Als ze dan toch even te zien waren, leken ze lichtjes te trillen”, merkt lichaamstaalexperte Dana Ketels op in Het Laatste Nieuws. 

Volgens Ketels was het een bewuste keuze van koning Filip. "Onze vorst zal altijd wat aan de stijve kant blijven. Je ziet hem af en toe tijdens zijn speech de lippen bevochtigen, wat wijst op stress. Maar het geeft toch aan dat hij als communicator groeit.” 

“Of het ook een goeie keuze was om de hele tijd zijn gebalde vuist in de linkerhand te laten ploffen? Daar heb ik zo mijn twijfels over. Sommige kijkers zullen dit non-verbale element opgevat hebben als iets agressiefs. Zeker voor een koning vind ik het eigenlijk een tikje ongepast. Maar bij de meeste mensen zal het echter wél goed overgekomen zijn. Zo'n vuist staat voor strijdlust en daarmee zette hij zijn woorden kracht bij. Ik denk dat hij in zijn speech wel tien keer het woord 'sterk' heeft gebruikt."