Vanaf 2019 - 2020 heeft iedere Vlaamse werknemer recht op opleidingverlof zonder loonverlies

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vanaf het schooljaar 2019-2020 zal er iets veranderen voor iedere Vlaming in de privé-sector werkt. Iedereen heeft dan recht op 125 uur opleidingverlof zonder loonverlies.

De hervorming van het systeem van het Betaald Educatief Verlof is één van de maatregelen in het zomerakkoord van de Vlaamse regering. Dat systeem, dat werknemers uit de privé-sector recht geeft om opleidingen te volgen zonder loonverlies, wordt hervormd tot het Vlaams Opleidingsverlof, deelt Het Nieuwsblad mee.

"WIN-WINSITUATIE"
Vanaf 2019 - 2020 zal elke werknemer het recht hebben om 125 uur opleiding te volgen zonder loonverlies. De Vlaamse overheid zal de kost terugbetalen aan de werknemer. “Het gaat om een win-winsituatie”, zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). “Werknemers versterken hun kwaliteiten, werkgevers krijgen beter en productiever personeel en Vlaanderen versterkt zijn economie.”

Behalve in een klassieke opleidingsomgeving kan de opleiding in de toekomst ook via werkplek- en afstandsleren. Anders dan vroeger moet het wel steevast gaan om arbeidsmarktgerichte opleidingen onderworpen aan een beoordelingssysteem óf loopbaangerichte opleidingen passend in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) nadat de betrokken werknemer loopbaanbegeleiding volgde. Alle goedgekeurde arbeidsmarktgerichte opleidingen zullen eenvoudig raadpleegbaar zijn in een online databank.