Nederlandse gevangenen in Antwerpen eisen maatregelen: “Ik kan niet eens douchen en het eten is echt slecht”

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Zeventig Nederlanders uit de gevangenis van Antwerpen trekken aan de alarmbel. Ze willen dat de Nederlandse overheid ingrijpt.

De gedetineerden zeggen dat ze op matrassen op de grond moeten slapen in overvolle cellen, terwijl de ratten in de gang rondlopen. Ze zeggen ook dat ze 24 uur op hun cel moesten blijven zonder te luchten.

GRONDRECHTEN
De Nederlandse gedetineerden vinden dat de Antwerpse gevangenis hun grondrechten schendt. Dat zeggen ze in de Nederlandse krant ‘AD’. "Ik kan zo veel misstanden opnoemen. Intimidatie door cipiers, overvolle cellen, slecht eten, niet douchen, geen medische verzorging en dagenlang 24 uur lang op cel. Dit zijn folterpraktijken", aldus één van hen.

RATTEN
De gevangenen liggen in een cel van twee bij vier meter waar ze met drie of vier moeten slapen. Wie als derde in de cel komt, moet op de matras slapen. "Terwijl de ratten door de gang lopen. Maar wie weigert op de grond te slapen, gaat in het cachot", vertelt een gevangene.

CIPIERSSTAKING
De incidenten zouden gebeurd zijn tijdens de cipiersstaking. Agenten namen toen hun functie over. Daardoor konden de gevangenen geen bezoek meer ontvangen. Ook zeggen de gevangenen dat ze niet naar de rechtbank werden gebracht, waardoor ze geschaad zijn in hun verdediging.

NIEUWE ACTIES
De cipiersstaking duurde drie weken, maar de gevangenen vrezen nieuwe acties. In de Antwerpse gevangenis zitten relatief veel Nederlanders. Vanwege de Antwerpse haven zitten er vooral veel verdachten van drugshandel. De meesten zitten er in voorarrest, in afwachting van hun proces.