Meerderheid van de Belgen is tevreden over koning Filip: “Maar het mag wel wat meer zijn dan wat hij nu doet”

bron: VTM-Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat Filip koning werd. Velen hielden hun hart vast, maar dat blijkt nu onterecht geweest te zijn.

De afgelopen vijf jaren liet onze koning meer dan duizend officiële activiteiten erkennen. Regeringsleiders uit alle hoeken van de wereld heeft hij ontvangen of bezocht, meldt VTM-Nieuws. Volgens zijn medewerkers heeft de koning een erg drukke agenda. In zijn vrije tijd houdt de koning van lopen, tennissen, piano spelen en schilderen.

Uit de Grote Peiling VTM-Nieuws en Het Laatste Nieuws blijkt dat 59 procent van de Vlamingen vindt dat de koning positief is geëvolueerd. “Het feit dat de verwachtingen laag waren, houdt in dat hij alleen op positieve wijze kon verrassen", verklaart historicus Marc Reynebeau. "En dat is kennelijk ook gebeurd, vandaar ook dat nu de communautaire twisten zijn gaan liggen, dat de koning een onbesproken figuur is die zijn werk doet."

De afgelopen jaren kon je koning Filip op geen fout betrappen. Hij wil mensen dichter bij elkaar brengen en genoot daarvoor vorig jaar onder meer van een iftar-maaltijd tijdens de ramadan. Koning Filip wil dé ambassadeur van ons land zijn en België op alle mogelijke manieren op de kaart zetten.

Maar echt modern is ons koningshuis dan weer niet, dat vindt toch 54 procent van de Vlamingen. "Ik vind niet dat hij het koningshuis gemoderniseerd heeft", zegt koningshuisexpert Jo De Poorter. "Ik vind wel dat hij de grondvesten, de fundamenten van het koningshuis opnieuw herlegd heeft."

"En dat hij er zeker voor gezorgd heeft dat het koningshuis niet meer op instorten staat. En op zich is dat al een heel groot verdienste. Maar ik vind dat de ambitie voor de toekomst, voor de komende vijf jaar, meer moet zijn dan het foutloos afleggen van een parcours."